öneriler

SORU&CEVAP Bilgisayar Mühendisliği ve bana sık sorulan sorular




Bu yazıyı yazmamda en büyük etken çok sık soru gelmesi ve bu soruların genel olarak benzerlik göstermesi😁 Dilerim ki aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirim :)

1.Yine seçme şansın olsa seçer misin?

Cevabım kesinlikle evet. Küçüklükten beri bilgisayar benim için hep ayrı bir yerdeydi. Tercih yaparken bile 5 tane yaptım. Bunlar oluyorsa olsun olmazsa gene güzel bir üniversitede bilgisayar için hazırlanırım dedim. Eğer siz de seviyorsanız başka bir bölüm okumayın işkence gibi gelecektir.

..............


2.Hazırlık/1.sınıfta keşke şunu yapsaydım/yapmasaydım dediğiniz bir şey var mı?

Öncelikle ben hazırlık okumadım. Eğer atlama şansınız varsa atlayın bence. Kartondan, el işlerinden oluşan bir yıl var yoksa karşınızda :D En büyük pişmanlığım nasılsa daha önceden gördüm deyip çalışmadığım matematik ve fizik dersleri oldu. Yeni gördüğüm derslerin hepsini verirken bu ikisinden kaldım. Siz siz olun hiçbir dersi basit görüp küçümsemeyin.
algoritma dersi başta çok kolay gelecek biliyorum. Ama her daim gereken özeni o derse verin. Sonradan çok kazançlı çıkacaksınız.


...........

3. İnternette önerdiğiniz bir site, youtube kanalı vb. var mı?


Ben youtube dan ders çalışamıyorum, çok dikkatim dağılıyor. Ama çalıştığım pek çok app var. 
soloLearn (ingilizce) rahatlıkla önerebileceğim bir uygulama. Bunun dışında site önerisi için şu yazıma göz atabilirsiniz: programlama öğrenmek için kaynaklar 
.........




kaynakları 3. soruda belirttim. kitap önerisi 7. sorudadır.

4. nasıl başladın öğrenmeye?

5.bilmeden bölümü seçebilir miyiz?

Tıp seçen ögrenciler de ameliyat deneyimi yapıp bu bölümü seçmiyor. Bunu asla unutmayın.
4. ve 5. soruyu bir arada cevaplamak istiyorum.

Ben ilk olarak programlama ile üniversitede tanıştım.İlk önce algoritma dersi ile başladık ve genel olarak her üniversite ilk önce bunu öğretiyor. Ardından da öğreteceği programlama diline geçiyor. Çünkü algoritma gerçekten tam olarak oturtulmadıysa programlama yazmaya çalışırken çok bocalıyorsunuz.
{

   Bana en çok gelen sorulardan bir tanesi dil bilmeden bu bölüme gelip gelinemeyeceği. Açıkçası bu soruyu zamanında ben de çok sormuştum. Çünkü herkesin her şeyi bildiğini bir tek benim bilmeden geldiğimi düşünüyordum. Ne zaman ki sınıfa girdim derse başladık o zaman anladım.  
Dersi güzel notlar ile verdim 1.dönem. yani hiçbir şey bilmeden bölümü seçmek gözünüzü korkutmasın. 😊
En sevdiğim söz ise:  
bunu bana sınava hazırlanırken konuştuğum bir bilgisayar mühendisi söylemişti. 😀

...........

6.inek bir öğrenci miydiniz?

şimdi bu soruyu koymamdaki amaç başka. Öncelikle ygs-lys sınavına hazırlanan pek çok öğrenciden mesaj geliyor. Bizlerin (burada diğer bu tarz instagram hesabı olanlardan bahsediyorum) yaptıklarımızın üzerinden kendileri ile karşılaştırıp kazanıp kazanamayacağını düşünmeye çalışıyor. Öncelikle her insan özeldir. Benim yaptıklarımın mislini de yapıp yeni öğrenebilirsiniz, yaptıklarımın yarısından daha azını yaparak da o konuyu çok daha iyi öğrenebilirsiniz. 
      Bende sizler gibi o sıralarda oturdum. O sınav sistemini çektim. Lakin kazanalı çok oluyor. Sınav sistemi bile her yıl değişiyor, konular sabit kalmıyorken sizlere kaynak önerisi, çalışma tarzı söylemem çok zor olacaktır. Sizlerin hayatını etkileyecek bir şey için öylece yorum yapmak istemiyorum. Gene elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum ama lütfen anlayışla karşılayın. dilerim ki hepiniz hedeflerinize ulaşırsınız.😁
Çoğu kişiden bu mesajı almanın mutluluğu kesinlikle apayrı. 

...............

7. Kitap önerisi (  c programlama )


Gelelim en çok sorulan sorumuza: KİTAP ÖNERİSİ.
instagramdaki pek çok postumdan da göreceğiniz özere C dili için 3 kitap kullanıyorum.
linkler sadece kitapları görmeniz için google aramalardaki ilk sitelerin linkidir.
yorumlara bakıldığında herkesin favorisi deital&deital ama ben genelde palme yayıncılıktan çalışıyorum.


algoritma kitap önerisi için kodlab ı önerebilirim.

3 kitaptan oluşan bir set
sizin de önerileriniz varsa yorumlarda belirtin lütfen :)

.............

8.DİL BİTİRDİN Mİ SORULARI....



.................

9. MAAŞLAR

rakamlar ne kadar doğru olur bilemem ama :
link1 google araması
link2 google araması

.........

10. Nasıl çalışıyorum

Çalışma tarzı herkesin bireyseldir. Biri görsel daha iyi anlarken biri dinleyerek daha iyi anlayabilir. Oyüzden bu anlatacağım şekli birebir kendinize uygulamaya çalışmak verimli sonuç vermeyecektir. Deneme yanılma yoluyla en iyi çalışma tarzınızı belirlemenizi öneriyorum.

gelelim benim çalışma şeklime,


3. soruda bahsettiğim gibi youtube üzerinden çalışamıyorum. İlla bir kitap olacak, pdfye göz gezdireceğim, onu inceleyip oradan kendim anlayacağım.😁 Aksi taktirde uçup gidiyor. 
En çok yaptığım şeylerden bir tanesi ise yazmak. Yok yok bilgisayara değil kağıda😅 yazdığım örnekleri bilgisayarda denerken genelde otomatik olarak yazıyorum. Benim için böylesi kalıcı olurken bazılarına göre zaman kaybı olarak görülür. Ama işe yarıyorsa bu nasıl zaman kaybı olsun😁

Son olarak dediğim şeyi tekrar etmek istiyorum. Çalışma tarzı herkesin bireyseldir.    Size en iyi gelen yöntemi bulun 😊


....................


11. hangi programlama dili ile başlamalıyım?

Okullarda genellikle C, Java, C++ gibi dillerden başlanıyor. ( en azından benim konuştuğum kişilerde hep bu diller oldu)

Yapılabilecek başka bir şey ise, öncelikle hangi alana yönelmek istediğinizi bulun. Ardından gereken dile adım atın. 
hangi dilin nerede kullanıldığını veya hangi dillerin daha popüler-yaygın olduğunu bilmiyorsanız şu yazıma göz atabilirsiniz:  
(   IEEE Spectrum listesi ve Stackoverflow 2017 anketi  )

............




12.Pomodoro tarzı nedir?

instadan genellikle pomodoro tekniğini kullandığımı söylüyorum. Gelen sorular da tabii ki bu teknik ile ilgili oluyor😄
25dakika yapacağımız iş ile ilgilenip 5 dakika kendimize izin verdiğimiz tekniktir kısaca. İlerideki yazılarımdan bir tanesi bununla ilgili olacak. 😃 Çünkü sınava hazırlanırken bile bu teknik ile çalışmıştım. Kendilerini pek severim 😭😭

..................


13. ingilizce bilmeme sorunsalı / hazırlık okumak-okumamak

Eğer yazının tamamını okuduysanız hazırlık ile ilgili düşüncemi biliyorsunuzdur 😁 1 yılda öğrenebileceğiniz bilgiyi birkaç ayda öğretebilecek pekçok kaliteli kurs var. 
Hazırlık okurken elbette 1 yılın stresini atabilecek kadar gezersiniz doğrudur ama eğitim olarak baktığımız zaman pek çok üniversitede bu eğitim düzeyi gerçekten çok aşağılarda. ( okuyan arkadaşlarımın ortak görüşü) Elbette kaliteli eğitim veren üniversitelerde pas geçmeyin ama araştırmadan balıklama atlamayın. 

öncelikle kabul edelim ki ingilizce artık 2. dil gibi gözükmüyor. Artık ingilizce dışında ne bildiğimize bakılıyor.  Bu yüzden ne yapın ne edin ingilizce açığınızı kapatın. Yok ben kursa gidemem diyorsanız pek çok online eğitim, app uygulaması var. 
yakın bir zamanda sizler için ingilizce bilgileri ve kaynakları derleyeceğim bir yazı yazmayı planlıyorum. Dilerim ki faydalı olur.

...........

14. Kaynak kitap alırken basım tarihine dikkat etmeli miyim?



Bu konuda sizlerde yorumlarda görüşlerinizi belirtirseniz çok mutlu olurum

.........

15. tavsiye



............
BONUS:
son olarak ben ygl-lys ye çalışırken haliyle soru soran taraftaydım.😁 Bu kısımdaki screenshotların hepsi başkaları tarafınca verilmiştir. Sorular ise 
yeni açılmış bir bilgisayar mühendisliği tercih etmeli miydim? Programlama bilmeden bu bölümü seçmek mantıklı mıydı?








Soruları 15 soruda tutmayı düşünmekteyim. En çok gelen soruları derlemek istemiştim. Eğer bir hatam olduysa affedin. Buradaki soruları 1.sınıfta öğrendiklerim kadarıyla cevapladım. Yolun başında bir öğrenci olduğumu unutmayın. Eğer bir yanlışımı gördüyseniz düzeltmenizden çok menun olacağım😊  Dilerim ki kafanızdaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. 😊

LÜTFEN ÖNERİLERİNİZİ, SORULARINIZI VE DÜŞÜNCELERİNİZİ  YORUMLARDA PAYLAŞIN. 😊😊




😊İYİ GÜNLER DİLERİM😊
Google Plus'da Paylaş

Yazar gezen mühendis

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder

öneriler